
Castelul Cantacuzino. Descopera castelele transilvanene
A inceput noul an, dar deocamdata noi nu am dat nicio fuga la munte. Nu prea ne place frigul asa ca incercam sa-l ocolim cat putem. Dar cum ne uitam pe pozele de anul trecut, am dat peste cele din Busteni. Nu mai fusesem de cand eram mici la Busteni asa ca am zis sa profitam din plin si am vizitat si castelul Cantacuzino. Noi am fost intr-o zi ploioasa de marti, iar intrarea se face din ora in ora. Am ajuns la limita la casa de bilete si ne-am grabit sa ajungem sa prindem turul care incepea in 5 minute. Programul este urmatorul :
Luni-Joi: 10.00 – 18.00, cu ultima intrare la 17.05
Vineri-Duminica: 10.00 – 19.00, cu ultima intrare la 18.05
Se poate vizita doar castelul sau puteti alege pachetul de castel + expozitia Van Gogh pe care o mai puteti vedea pana pe 15 ianuarie.
Castelul a fost construit in 1911 la cererea printului Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), fost ministru al Romaniei, fiind construit in stil neoromanesc. Edificiul a fost realizat in piatra si caramida dupa planurile arhitectului Grigore Cerchez si se intinde pe o suprafata de 3148 mp. Inca de la inaugurare a avut curent electric si retea de distribuire a apei, ceea ce era considerat foarte modern pentru epoca respectiva. Aici aveau loc receptiile la castel, dar si seratele muzicale. Sala de receptii adaposteste singurul candelabru original pastrat in castel. Cladirea a apartinut familiei Cantacuzino pana in 1948, devenind apoi un sanatoriu al Ministerului de Interne. Din pacate, asa cum s-a întâmplat si cu alte proprietati care apartinusera aristocratiei interbelice, mobilierul a fost furat si multe decoratiuni distruse ori smulse din perete, ca niște trofee. Castelul a fost introdus in circuitul touristic in 2010, dup ace a fost cumparat de la una dintre nepoatele Nababului.
Castelul Cantacuzino este compus din:
- patru corpuri, cu doua pavilioane
- o vila
- o capela
La intrarea castelului sta scris: “Eu Gheorghe Gr. Cantacuzino, cu sotia mea Ecaterina, nascuta Baleanu, cladit-am acest castel intru amintirea strabunilor si pentru adapostul urmasilior”.
La acea vreme, Gheorghe Grigore Cantacuzino era unul dintre cei mai bogati oameni ai tarii, fiind descendent direct al lui Constantin Brancoveanu. Era cunoscut pentru averea lui fabuloasa, dar si pentru zgarcenia sa, fapt pentru care şi-a atras renumele de „Nababul”. A fost ales de mai multe ori deputat și senator in Parlamentul Romaniei, iar in perioada aprilie 1869 – ianuarie 1870 a fost primar al Bucureștiului. A ocupat si functia de prim-ministru al tarii. A deținut de doua ori functia de ministru de Interne, pe cea de presedinte al Consiliului de Ministri, a mai fost ministru Lucrarilor Publice si ministru al Justitiei. Din averea sa a construit trei palate: Castelul Cantacuzino din Busteni, Palatul Cantacuzino din Bucuresti care astazi adoposteste Muzeul George Enescu, si Palatul Cantacuzino de la Floresti, supranumit si Micul Trianon, aflat in ruina.
Un ghid va asteapta sa va povestit despre fiecare camera si detalii in parte, spunandu-va tot felul de povestioare si legene ale vremii, facand vizita mult mai frumoasa. Una dintre povestile noastre preferate a fost cea legata de rivaliatea dintre el si regele Carol I. Legendele vremii spun ca Nababul era la o concurenta tacita cu regale si casa lui voia sa egaleze Palatul Regal. Atunci cand si-a construit castelul de la Bușteni, Printul Cantacuzino l-ar fi intrebat pe „vecinul” sau de pe Valea Prahovei, Regele Carol I: „Majestate, imi permiteti sa acopar castelul meu cu bani de aur?”. La asemenea intrebare, regele i-ar fi raspuns: „Sigur ca da, insa cu o conditie: sa asezati banii pe muchie, unul langa altul…”. Nu se stie sigur daca raspunsul acesta al regelui era o ironie sau nu, dar cum Nababul era mult mai bogat decat monarhul tarii, daca si-ar fi pus asta in minte, el ar fi putut sa acopere castelul numai cu banuti de aur, chiar si asezati pe muchie! Dupa ce am terminat cu castelul am mai pierdut timpul si in curtea interioara care nu avea cum sa nu te atraga. Doua leagane te astepta sa faci pozele perfecte cu castelul in spate. Au si un restaurant in curte asa ca puteti savura in liniste un capucino sau un ceai. Daca va duceti in sezonul rece la munte si vreti sa mai faceti si altceva decat sa schiati, atunci un popas de cateva ore la Busteni poate fi planul ideal.