
Cinci cetati medievale din Romania
In ultimul timp, cetatile medievale au ajuns sa fie din ce in ce mai promovate, cetatea Rasnov fiind poate cea mai cunoscuta. Astazi o sa va povestim despre cinci dintre ele, cetati ce am reusit sa le vizitam in ultimii 2-3 ani. In mod normal, pentru noi “cetate” insemna o fortificatie cocotata in varful muntilor sau a dealurilor, construita pentru observare si aparare, insa am descoperit si cetati aflate in mijlocul satelor, ca cetatile Prejmer si Harman, genul de fortificatii ridicate in jurul bisericilor, de unde s-au dezvoltat mai apoi comunitatiile.
Cetatea Rasnov
Este una din cele mai bine pastrate cetati taranesti din Transilvania, prima mentiune a Cetatii Rasnov datand din anul 1335. Cetatea Rasnova fost locuita timp de un secol si jumatate si a avut in jur de 400 de locuitori. Noi am vizitat-o de cate ori am avut ocazia, ultima data cand ne intorceam din localitatea Cristian, unde am stat la Conacul Ambient.
Cetatea Rasnov are un stil arhitectonic simplu, apropiat de constructia caselor obisnuite, adaptat cerintelor de fortificare, aerul medieval pastrandu-se si acum dupa 500 de ani de existenta. La 29 august 1718, in cetate a izbucnit un incendiu in care au ars casute-depozit cu proviziile de grane si slanina, iar la 26 octombrie 1802, un cutremur a distrus o parte din turnuri si a grabit transformarea cetatii parasite intr-o ruina.
Conform publicatiei de turism Traveler, Cetatea Rasnovse afla pe lista celor mai frumoase 10 castele din lume pe timp de iarna.
Taxele de acces: 12 lei adulti, 6 lei elevi, studenti, pensionari. Noi am mers pe jos, cu toate ca exista si posibilitatea urcarii cu un trenulet.
Cetatea Fagaras
Cetatea Fagaras este situata chiar centrul orasului, langa Catedrala. Castelul are 66 de camere impartite pe 5 etaje, cele mai de interes incaperi fiind Sala Tronului, Camerele de Tortura, Muzeul Tarii Fagaras, Turnul Rosu, Turnul Temnita si fosta Crama. Desi avem rude in Fagaras, nu vizitasem niciodata cetatea. Asa ca atunci cand am mers la Cabana Sapte, am zis ca e ocazia perfecta sa ne oprim pentru cateva ore si sa vedem despre ce e vorba. Si nu am fost dezamagite.
Intre 1528-1541, Stefan Mailat, stapanul domeniului feudal al Fagarasului, transforma cetatea militara de aparare intr-un castel fortificat, ina Cetatea a devenit celebra in momentul in care a fost preluata de Mihai Viteazul, domnitorul donand-o sotiei.
Sala de arme, unde puteti vedea evolutia echipamentului militar intre secolele XIII-XIX, cu exponate grupate in arme albe si arme de foc. Un exponat deosebit este si Fecioara de Fier, un instrument de tortra medievala. Sala Tronului de la Cetatea Fagaras este una din cele mai impresionante camere pe care le-am vazut. Lemn masiv, oglinzi imense, scaune tapitate, toate de duc cu gandul la maiestrie si opulenta. Cu toate ca piesele de mobilier nu sunt cele originale, asta nu-i stirbeste din maretie. Sala Tronului a fost amenajata asa cum era ea in perioada de glorie a edificiului, in stilul renascentist.
Taxele de acces: 15 lei adulti, 7 lei elevi, studenti, pensionari.
Cetatea Prejmer
La cetatea Prejmer am ajuns dupa un weekend petrecut la Pastel Chalet. Cei de acolo au fost tare draguti si ne-au recomandat cateva obiective turistice pe drumul nostru de intoarcere spre Bucuresti. Este situata la 15 km de Brasov, in localitatea Prejmer. In 1218 se incepe constructia bisericii in stil gotic din interiorul cetatii, iar in 1300 primul zid de incinta in interiorul bisericii.
Biserica din Prejmer este una dintre cele mai mari si mai bine pastrate biserici fortificate, dar si una dintre cele mai vechi, anul acesta implinind 800 de ani. Cetatea construita in jurul bisericii avea rolul de a proteja sasii de atacurile turcilor.
Biserica adaposteste cateva obiecte foarte valoroase: strana din 1576, altarul din 1450 si orga din 1927. In interior sunt aproximativ 300 de incaperi prin care poti sa te pierzi usor. Noi am intrat printr-o parte si apoi am vazut ca am iesit tocmai in capatul celalalt si nu prea ne dadeam seama unde suntem.
Cetatea Prejmer este singurul obiectiv turistic din Romania care a primit trei stele in Ghidul Verde Michelin, destinat turismului. Din 1997 cetatea si biserica sunt in patrimonial UNESCO;
Taxa de intrare: 10 lei adulti, 5 lei elevi/studenti.
Cetatea Harman
Tot in drumul nostru de la Pastel Chalet ne-am oprit si la Cetatea Harman, fiind practic la o aruncatura de bat de Cetatea Prejmer. Este situata la 10 km de Brasov, in localitatea Harman.
Incinta fortificata ce inconjoara biserica are o vechime de peste 600 de ani, fiind formata din trei ziduri de aparare. Cetatea a avut mult de suferit: 5 epidemii de ciuma, 4 perioade de inundatii si 2 incendii. Biserica are o orga in stil baroc cu 19 registre, iar interiorul bisericii este decorat cu covoare orientale si stranele cu motive florale, unde inca se mai tin slujbe si astazi.
Noi ne-am aventurat si am urcat si in turn, pe niste trepte destul de subrede, din lemn, de unde ne-am chinuit sa coboram apoi. Am vazut Harmanul de sus, dar nu am stat prea mult pentru ca se apropia ora la care batea clopotul si chiar tinem la auzul nostru.
Taxa de intrare: 10 lei adulti, 5 lei elevi/studenti.
Cetatea Malaiesti
Se afla in localitatea Malaiesti, in comuna Salasu de Sus, fiind primul monument medieval din judetul Hunedoara restaurant aproape intregral pe fonduri europene, dupa 1989. Sinere sa fim, nu auzisem de aceasta cetate, dar cum ne aflam in Tara Hategului, am vrut sa aflam mai multe despre zona si ne-a fost recomandata si Cetatea Malaiesti.
Fortareata a fost ridicata la sfarsitul secolului al 14-lea de familia de cnezi Saracin. La scurt timp dupa inceputul secolului al XVII-lea, cetatea a fost treptat lasata in paragina.
La inceput, cetatea avea un singur turn principal, apoi a fost ridicat si un brau de ziduri inalte de 6 metri si 4 turnuri care inconjurau donjonul. De-a lungul timpului, acestea s-au distrus, astfel ca a ramas in picioare pana astazi doar turnul-donjon.
Dupa ce am ne-am plimbat prin camerele cetatii, ne-am oprit sa ascultam povestea si istoria cetatii spusa de un ghid local. Cetatea este inconjurata de muntii Retezat care ii dau un farmec aparte.