
Orase pitoresti ce trebuie vazute in Puglia
Pentru noi sudul Italiei a insemnat o mare surpriza, Puglia fiind acum una din regiunile noastre preferate. Daca de obicei alegeam destinatiile mai cunoascute ca Roma, Milano, Venetia sau Siena, am zis sa ne indepartam putin de ele. Uitandu-ne putin pe harta Italiei, sudul continental al Italiei ne-a atras atentia. Dupa cateva cautari, am aflat ca Puglia e o zona destul de populara, dar nu atat de sufocata de turisti. Asta e si unul din motivele pentru care si biletele de avion au niste preturi rezonabile.
Ce e de vazut in regiune? Cel mai mare oras e Bari, unde e si aeroportul, dar nu despre el o sa va vorbim. Noua ne plac la nebunie oraselele mici, cu stradute pietruite intortochiate, unde oamenii isi vad linistiti de viata lor, fara sa fie deranjati de turisti. Asa ca va recomandam patru orase micute si pitoresti din regiunea Puglia, de care noi ne-am indragostit la prima vedere. Atentie insa…nu o sa gasiti genul de orase in care sa alergati de la un obiectiv turistic la altul. Chiar deloc. Oraselele in sine sunt obiective turistice, menite sa fie descoperite pe indelete, cu pauze multe de cafea si inghetata. Asa ca lasati-va purtati de stradutele lor si bucurati-va de peisaje.
Alberobello
Cel mai simpatic oras din Puglia e Alberobello. Dar ce e asa faimos la Alberobello? Pai, in special pentru Trulli! Trulli sunt locuintele italiene specific secolului 14, din regiunea Puglia, facute din piatra si chirpici, avand un acoperis conic. Casele Trulli din Alberobello au fost inscrise in anul 1996 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Desenele de pe acoperisuri au o semnificatie mistica, fiecare insemnand un anumit lucru. Sunt si cateva simboluri crestine pictate pe acoperisuri.
Zona “turistica” a orasului o gasiti pe un deal numit Monte Pertica. Aici gasiti doar case trulli transformate in magazine cu suveniruri sau mici muzee. Tot aici este si singura biserica trullo din lume. In zona se gasesc 1030 de case trulli. Ce ni s-a parut interesant? De cum am ajuns, ni s-a parut ca am intrat intr-o lume fermecata si am ajuns in satucul strumfilor. Va dati seama ca voiam sa ne oprim la fiecare casuta sa facem poze.
Matera
Cunoscut ca si “Orasul Subteran” sau “Orasul de Piatra”, Matera este al doilea cel mai vechi oras locuit incontinuu din lume, dupa Petra (Iordania). Partea istorica a orasului se numeste Sassi din Matera, iar impreuna cu Parcul Bisericile Rupestre au fost incluse in patrimoniul UNESCO in anul 1993. Matera a devenit cunoscuta international datorita orasului vechi, Sassi di Matera, insemnand pietrele din Matera. Sassi sunt “case“ sapate in roca calcaroasa a muntelui.
Matera este unul din cele mai frumoase orase vechi pe care le-am vazut, orasul in sine fiind o capodopera. Sassi di Matera este zona veche a orasului, unde nu se poate intra cu masina. Am ajuns sa vedem orasul din punctual panoramic, am fost la Castelul Tramontano, am intrat la Dom si am vazut o casa-grota transformata in muzeu, Casa-Grotta di Vico Solitario. In rest, ne-am plimbat pe stradute.
Polignano Al Mare
In Puglia, lumea merge la Polignano Al Mare in special pentru apa cristalina. Exista si o mica plaja, numai din pietricele, dar privelistea catre micul golfulet face toti banii. Podul Monachile Lama este transformat intr-un pod pietonal in weekend are ofera o priveliste nemaipomenita asupra micului golf. Scarile de sub pod va duc direct spre pe golful plajei Cala Paura. Din Piazza Garibaldi incepe centrul vechi al orasului, cu pietrele pavate catre Monumentul lui Domenico Modugno.
Domenico Mugondo, autorul celebrei melodii Volare s-a nascut in Polignano, asa ca este foarte faimos in Puglia, avand chiar si o statuie. De aici te plimbi pe faleza Marii Adriatice. Iar o cina la un restaurant cu vedere la mare merita tot drumul facut pana acolo. Asta daca va permite si bugetul, pentru ca pe langa mancarea delicioasa, o sa platiti mai mult pentru priveliste.
Ostuni
I se mai spune “la citta Bianca della Valle d’Itria” sau Orasul Alb. Ostuni este cocotat pe 3 dealuri, iar daca ajungeti la inaltimea de 200 m puteti descoperi o frumoasa panorama a marii. Originile orasului sunt foarte vechi, se pare ca el a fost intemeiat de catre triburile messapii, apoi distrus de Hannibal in timpul Razboaielor Punice si reconstruit de greci sub numele actual.
De cum am intrat in oras am dat de Columna Sant’Oronzo, care a fost ridicata în 1771. Orasul are si o catedrala construita intre 1435 si 1495. Fata in fata cu Catedrala se afla Palazzo Vescovile si Palazzo del Seminario, legate printr-o logie in forma de arc, construita in 1750. Centrul vechi al orasului e ca un mic labirint, cu cladiri care seamana intre ele, toate albe si stradute inghesuite unde abia vezi o masina.
decembrie 8, 2018 at 8:17 pm
Frumoasà relatare despre Puglia!Complimente
Celebra melodie “Volare”a fost scrisà insà de Domenico Modugno!