
Top 10 cele mai prietenoase tari
In 2016, turismul a contribuit cu suma de 7.6 trilioane de dolari la economia globala, asta insemnand cam 10,2%. Industria turistica a mai creat si 292 milioane de joburi, adica 1 din 10 oameni lucreaza in acest sector. Si numarul sosirilor internationale la nivel global a crescut cu 46 de milioane fata de anul precedent, ajungand la 1,2 miliarde in 2016. Ceea ce e si mai impresionant e ca aceste numere o sa creasca si mai mult in urmatorii 10 ani, ajutand tarile la o dezvoltare nationala si regionala cat mai mare.
Dar care sunt tarile in cea mai mare masura sa se bucure de toate aceste oportunitati create de continua competitivitate a industriei turismului? Din doi in doi ani, un Forum specializat se ocupa cu analizarea tuturor datelor provenite de la 136 de tari. De 11 ani, World Economic Forum ia in calcul:
- mediul de afaceri, securitatea si siguranta, sanatatea, resursele umane si forta de munca;
- prioritizarea turismului, sustenabilitatea mediul inconjurator, competitivitatea preturilor;
- infrastructura aeriana, terestra si maritima, infrastructura serviciilor turistice;
- resursele naturale, culturale si ale calatoriilor de afaceri.
Dupa analizarea tuturor datelor, cea mai tourist-friendly tara a fost votata Spania. De altfel, gasim in primele 10 locuri 6 tari din Europa. Toate aceste tari au creat un mediu propice pentru calatorii si turism, promovand mostenirea lor culturala si naturala si oferind experiente de neuitat pentru turisti. Singurele modificari in top 10 au fost urcarea Japoniei cu 5 locuri, a Canadei cu 1 loc, caderea Statelor Unite cu 2 locuri si ale Elvetiei cu 4.
Iar daca sunteti curiosi cam pe unde se situeaza Romania, la competitivitatea in turism ne aflam pe locul 68, in scadere 2 locuri fata de editia precedenta. La polul opus, pe ultimele locuri se afla Mauritania, Republica Democrata Congo, Burundi, Ciad si Yemen.